egészség health egészséges életmód tippÁllandóan fáradtnak érzed magad, semmihez sincs erőd? Étkezések után mindig kényelmetlenül, nehéznek érzed magad vagy könnyen megbetegszel? Ezer féle diétát és csodaszert próbáltál, de a kilók csak nem akarnak eltűnni?
Mindegy mi az oka annak, hogy egészségesebb életmódra akarsz váltani, ha megvan az elhatározás már csak bele kell vágni. Persze könnyű azt mondani, ha fogalmad sincs hogyan kezdj hozzá.  Ehhez gyűjtöttem össze a saját tapasztalataim alapján néhány egyszerű tippet, amiket szem előtt tartva könnyedén javíthatunk az egészségünkön.

 

egészség health egészséges életmód tipp

1. Pozitív hozzáállás

Nem minden változás rossz... és ennek sem kell annak lennie. Ne arra összpontosítsunk, hogy mennyi mindent kell feladni, hanem hogy mennyi pozitívumot nyerhetünk az új életmódunkkal. Egy új sport, mozgásforma kipróbálásával megkönnyíthetjük napi rutin feladatainkat, hiszen ha erősödnek az izmaink, ezeket is könnyebb lesz elvégezni, új embereket ismerhetünk meg és új barátságokat is köthetünk. Arról nem is beszélve, hogy bizonyítottan boldogabbak leszünk tőle, hiszen testünk, ha terhelés éri endorfint, vagyis boldogsághormont termel. A testmozgás nem áll meg az edzőtermeknél: próbáljunk olyan mozgásformát keresni, amit szívesen végzünk, úgy is csak az fog később szokássá alakulni. Lehet ez akár jóga, tánc, úszás, tenisz, tollaslabda, különböző csoportos órák vagy futás, otthon edzés stb. Találjuk meg mi az, ami hozzánk passzol. Szerencsére ma már rengeteg lehetőség közül választhatunk..
Ugyanígy az ételeknél se azt számolgassunk hányat kell közülük elhagyni, nyitottsággal álljunk az új ízekhez, textúrákhoz, receptekhez,   

2. Ne ugorjunk fejest!

A legtöbb ember nem tud egy varázsütésre 180 fokos fordulatot venni, elhagyni az összes rossz szokását, kedvelt ételeit, régi életvitelét és valami teljesen mást csinálni, mint eddig. Ha te a szerencsés kivétel vagy, gratulálok, itt át is ugorhatsz a következő tipphez, a többieknek pedig: Türelem! Az egyik legnagyobb hiba amit elkövethetünk, hogy mindent, de azonnal, már most akarunk. Ha eddig nem sportoltunk rendszeresen, ne hét napból hetet akarjunk edzőterembe járni (ami egyébként is rossz ötlet) és órákig ott szenvedni. Az eddig megszokott és szeretett ételeinket sem kell mindet azonnal lecserélni. Próbáljunk meg lépésről lépésre haladni: egészségesebb alternatívákat keresni, csökkenteni az egészségtelen élelmiszerek adagján és gyakoriságán, célozzunk meg heti 3-4 alkalom mozgást, amit akár egyszerűen sétával is kezdhetünk, majd hosszabbíthatjuk az időtartamot, növelhetjük a nehézséget és a gyakoriságot. Hozzá kell szoktatni a testünket a változáshoz és fokozatosan felépíteni azt.   

3. Alvás, pihenés

Bár az alvásigény egyénenként különböző, egy átlagos felnőttnek 7-8 óra alvásra van szüksége. És miért annyira fontos, hogy ezt be is tartsuk? Ha nem alszunk eleget (7 óránál kevesebb) amellett, hogy romlanak a kognitív képességeink, teljesítményünk és megnő a kockázatunk több súlyos betegség kialakulására, még a testsúlyunkra is hatással van: az egyik legkomolyabb kockázati tényezőt jelenti az elhízás esetében, A kevés alvás hatására megnő az étvágyunk, kalóriadúsabb ételeket kívánunk meg, fogyasztunk el és a mozgásra is kevesebb motivácónk marad. Elalvás előtt ha lehet már ne nyomkodjuk a telefonunkat és legjobb ha a tv-t is kikapcsoljuk. Ha valaki nehezebben tud elaludni segítséget nyújthat az olvasás, különböző nyugotató teák elfogyasztása, vagy a relaxációt elősegítő illóolajok használata is. 

4. Tudatosabb vásárlás

Már biztos mindenki hallotta, hogy soha ne menjünk el bevásárolni éhesen és ezt az érvelést kutatások is alátámasztják. Sokkal több felesleges, kalóriában gazdagabb élelmiszert vásárol ilyenkor az ember és az áruházak felépítése is ezt támogatja, ezért nagyon oda kell figyelni arra, hogy mi is az amit tényleg akarunk. Ebben lehet óriási segítség, főleg egy életmódváltás elején, ha mindig előre összeírt listával megyünk el vásárolni, amihez végig tartjuk is magunkat.

A másik tanácsom, hogy mindenképp nézzünk körül a kínálatban: reklámújságok, online webáruházak stb,, hiszen hatalmas különbségek lehetnek az üzletek áraiban és a termékek minőségeiben. Szánjunk rá egy kis időt, hogy megtanulhassuk, mit hol érdemes venni és használjuk ki az akciókat. Sok esetben sokkal jobb minőségű zöldségekhez és gyümölcsökhöz, alacsonyabb áron juthatunk hozzá a piacokon, mint nagyáruházakban. Az akciók miatt viszont lehet, hogy olcsóbban kaphatunk bizonyos élelmiszereket a nagy üzletekben, mint bioboltokban. Térképezzük fel a lehetőségeinket!

5. Kevesebb feldolgozott élelmiszer

Először is tisztázzuk, hogy nem minden feldolgozott élelmiszer egészségtelen: alapvetően bármely étel, amely valamilyen eljáráson keresztül esett és más lett mint eredeti formájában volt, feldolgozott élelmiszernek minősül. Ilyen egyszerű eljárás például a sütés, fagyasztás, konzerválás és a szárítás is, úgyhogy ha végiggondoljuk rájöhetünk mennyire hosszú is ezen élelmiszerek listája: fehér liszt, fehér rizs, kenyér, sonka, kolbász, konzerv ételek, üdítőitalok, chips stb,

A probléma a nagyon feldolgozott élelmiszerekkel, illetve a feldolgozás során hozzáadott sóval, cukorral, zsírral és különböző egyéb adalékanyagokkal van. Attól még hogy egy termékre rá van írva, hogy különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagított, nem lesz feltétlenül egészséges, ugyanis az így felturbózott élelmiszerek szintetikus vitaminokat tartalmaznak, amelyek sokkal nehezebben szívódnak fel a szervezetben, mint ha az azokat eredeti formájukban tartalmazó ételeket fogyasztjuk el. Tudatosan fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, válasszuk a teljeskirölésű lisztet, a barna rizst, vagy egészséges gabonaféléket. Csökkentsük a húsfélék fogyasztását, főként a vörös és a feldolgozott húsokét. Ha konzerv hozzávalókat vásárlunk válasszuk azokat, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott sót (nátriumot).

6. 80/20 Szabály

A Pareto elv, vagy 80/20 szabály, amely rendkívül elterjedt az üzleti szférában, az élet sok más területén is alkalmazható, például az étrendünkhöz és edzésünkhöz kapcsolódóan is. Az egész lényege rendkívül egyszerű: törekedjünk az esetek 80%-ban egészségesen táplálkozni és a maradék 20%-ban pedig nyugodtan megengedhetünk magunknak kevésbé tápláló ételeket is. Amire oda kell figyelni, hogy lehetőleg ne napi, hanem heti szintre bontsuk le ezt az arányt. Ezért ha megkívánnánk egy fánkot, vagy egy hambrugert ne akarjuk mindenáron elnyomni magunkban a kísértést, mert az végül falási rohamokhoz is vezethet. Az én személyes filozófiám az, hogy hallgassunk a testünkre: ha valamit nagyon kívánunk és ez nem akar elmúlni, akkor annak valószínűleg megvan az oka. Együnk egy kicsit, ami kielégíti a vágyainkat, majd térjünk vissza a normális étrendünkhöz. Ha vendégségbe megyünk, elutazunk vagy jönnek az ünnepek nem kell kétségbe esni és inkább semmit se enni, ha nem tudunk egészséges opciót választani. Az edzéssel ugyanaz a helyzet, a kialakított rutint meg lehet törni, az a fontos, hogy visszatérjünk hozzá.

7. Ép testben ép lélek

...Szól a mondás, azonban gyakran elfelejtkezünk a második részéről. Az egészséges életmód során nem csak a testünkre kell odafigyelnünk, hanem az elménkre is. A mai rohanó világban rengeteg stressz ér minket, megszámlálhatatlan problémát lök elénk az élet és hiába próbálunk pozitívan állni a dolgokhoz, a körülmények gyakran megnehezítik ezt. Ne felejtsük el, hogy mennyire fontos a mentális egészség! Beszéljünk a problémáinkról, adjuk ki magunkból, ha kell kérjünk segítséget, vezessük le a stresszt, jógázzunk, meditáljunk, bármit csinálhatunk, ami segít, hogy a lelkünk rendben legyen.

8. Víz, víz, víz

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a szervezet hidratálása. Testünk több, mint 50%-a víz és a megfelelő működéséhez pótolni kell az elvesztett folyadékot. Az anyagcsere folyamatokkal és ételekkel is vízhez jutunk, a fennmaradó szükségletünket pedig különböző italokkal kell pótolni. Az amerika The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (Nemzeti Tudományos, Műszaki és Orvostudományi Akadémia) által meghatározott megfelelő napi folyadékbevitel férfiak számára 3.7 liter, a nők számára 2.7 liter összesen, tehát ez az érték az ételek által bevitt folyadékot is tartalmazza, amely kb. ennek a 20%-át teszi ki. Tehát a maradékot italokkal kell pótolnunk, leginkább vízzel. Sajnos a legtöbb egészségesnek tartott gyümölcslé rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz, ezért ezeket próbáljuk meg elkerülni.

9. Szeresd magadat

Talán az egyik legfontosabb pont. Ne az önmagaddal való elégedetlenkedés, az önostorozás legyen a hajtó ok, mert könnyen áteshetsz a ló túloldalára. Bármennyire is nehéz elfogadni azt, amit a tükörben látunk, attól még tisztában lehetünk az értékeinkkel és megbecsülhetjük azt, amink van. Nagyon sokan büntetik magukat, ha kihagynak egy edzést, vagy valami olyat esznek, amit a diétájuk nem enged meg. Ez pedig sajnos nagyon súlyos dolgokhoz vezethet, mentális és fizikális betegségekhez is. Azért változtass mert szereted magadat és jobban szeretnél bánni a testeddel, mint eddig. Csak ezt az egyet kaptuk az élettől, nem lehet kicserélni, ha valami elromlik, ezért vigyáznunk kell rá, tisztelni és szeretni. 

10. Támogatás

A körülöttünk lévő emberek hozzáállása nagyban befolyásolja a saját sikereinket is. Olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik nyitottak, pozitívak és nem hátráltatnak az egészségesebb életmód iránti elkötelezettségünkben. Meséljünk az elhatározásunk hátteréről a családunknak, barátainknak, mutassunk példákat, hogy mit miért akarunk másképp csinálni. Egyrészt, hogy tisztában legyenek a megváltozott értékrendünkkel, másrészt pedig az ő gondolkodásukat is átformálhatják az új információk.

Ha a szüleiddel élsz és ők készítik számodra az ételeket próbáld meg meggyőzni őket, hogy mást is kipróbáljanak, engedjék meg, hogy te készítsd el a vacsorát, kísérd el őket bevásárolni és segíts egészségesebb hozzávalókat választani. Nehéz azonban a másik oldal is, ha mi főzünk a családunknak. Mindig kétfélét elkészíteni hosszú és fáradalmas dolog, ezért előnyös olyan receptek választása, ami hagyományos ételeinket táplálóbb és egészségesebb formában készíti el, de hasonló ízvilággal, hogy nekik se legyen ellenérzésük és a pozitív oldalát láthassák a változásnak.