Finom, egészséges és még elkészíteni is egyszerű: ez a Bliss ball! A külföldön nagy népszerűségnek örvendő nassolnivaló tele van természetes hozzávalókkal, nem tartalmaz hozzáadott cukrot és még sütni sem kell.

 

A Bliss ball kb. a kókuszgolyó és társai egészséges változatának feleltethető meg. Az édességét a datolya adja, ezért nem kell finomított cukrot hasznáni. A recept rendkívül egyszerű, csak keverőtálra és valamilyen aprítógépre (turmixgép, botmixer stb.) van hozzá szükségünk. Az igazi hangsúly a jó minőségű, természetes hozzávalókon van, ezért bűntudat nélkül bekaphatunk egy-két golyót napközben, ha ránk tör a nassolhatnék, vagy edzés előtt/után is kiváló választás.
Nagyon jól variálható és sok változata van a Bliss ballnak, különböző olajos megvakat használhatunk hozzá, feldobhatjuk plusz dolgokkal pl. chia mag, goji bogyó, kakaóbab. A golyócskák tele vannak jó zsírokkal, továbbá magas protein és rosttartalmúak.
A hozzávalókból kb. 10-12 db golyó készül és egy csésze olyan 2,5 dl.

Hozzávalók: 

  • 1 csésze datolya (kb, 10-12 db)
  • 1 csésze mag (én mogyorót, diót, mandulát használtam azonos arányban)
  • 1/2 csésze zab
  • kb. 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (ízlés szerint lehet több/kevesebb is)
  • 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
  • kókuszreszelék (opcionális)
  • kókuszolaj (opcionális)

A datolyákat kimagozom és kb. 15 percre vízbe áztatom. Eközben a zabpelyhet finom, liszt állagúra turmixolom (nyilván ha valakinek van zab-, zabpehelylisztje otthon nyugodtan használhatja azt), majd az olajos magvakat is felaprítom finomra. Ízlés kérdése én néhány nagyobb darabot is szoktam hagyni belőlük. A beáztatott datolyákat pépesre turmixolom, ha szükséges az áztatáshoz használt vízből lehet önteni hozzá egy kicsit, hogy könnyebben vigye a gép. Ezután a hozzávalókat összekeverem egy tálban, hozzáadom a vanília kivonatot és a kakaóport is. Az állaga akkor jó, ha még kicsit ragacsos, de könnyen összeáll golyókká.
Ha mégsem megfelelő könnyen javíthatunk rajta: ha krémesebb állagot szeretnénk, vagy túl száraz kókuszolajat, vagy több vizet kell hozzáadni. Ha nem állnak össze a golyók, túl puhák, akkor több aprított mag és zab hozzáadásával megoldódik a probléma. 
A kezünkkel körülbelül egy evőkanálnyi adagból megformázzuk a golyókat. A megformázott golyókat beleforgathatjuk kókuszreszelékbe, kakaóporba is, de önmagukban is nagyon finomak. Ha elkészült hűtőben tárolom, de egy nagyobb adag készítése esetén akár le is fagyasztható.