egészség wellness healthEgészség, wellness, fitnesz, ezerféle diéta, vitaminok és étrendkiegészítők, turmixok, #edzés, szénhidrátcsökkentett termékek, méregtelenítés, és még hosszasan sorolhatnánk azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyekkel nap mint nap bombáznak minket a reklámokban, online, és a tv-ben. Divat lett edzeni és egészségesen táplálkozni... vagy csak ennek a látszatát fenntartani. Sorra jönnek ki az új tanulmányok, a cikkek elözönlik az internetet. De miért lett hirtelen ennyire népszerű ez a téma és a tengernyi ellentmondó információ közepette tudja valaki egyáltalán, hogy mi is az egészséges? Hogyan lehetünk egészségesek és boldogok? Melyik a legjobb étrend? Meggyógyíthatjuk magunkat természetesen? Ezekre a kérdésekre keresem a választ én is itt, a coolkitten-en.

És hogy miért is fontos a wellness? Egy megfelelő szint fenntartása elengedhetetlenül fontos a magasabb életminőség eléréséhez. Fontos, mert minden amit csinálunk és minden érzésünk összefügg a jólétünkkel. Az pedig, hogy hogyan érezzük magunkat közvetlenül befolyásolja cselekedeteinket és érzéseinket. Ez egy folytonos kör. Tehát mindenkinek fontos, hogy a stressz és a betegségek kockázatának csökkentése érdekében egy kedvező wellness szintet érjünk el.

 

A wellness története

A wellness szó mára összefonódott a szépség, a pihenés és kényeztetés fogalmával, a szállodák wellness szolgáltatásaival és tágabb értelmében egy 3700 milliárd amerikai dollár méretű iparággá nőtte ki magát. Az eredeti koncepciót azonban nem sokan ismerik, pedig kellene. 

Eredete egészen az őskorba nyúlik vissza, egyes nézetei az ókori görög, római és ázsiai civilizációkban gyökereznek, azonban mai formáját tekintve modern, az 1950-es évekből indult útnak az Egyesült Államokból. Halbert L. Dunn amerikai orvos, biostatisztikus, akit a "wellness mozgalom atyjának" is neveznek, használta először a kifejezést jelenlegi értelmében. A wellness: a well-being, vagyis "jó közérzet" és a fitness, "jó fizikai kondíció" szavakat kombinálja egy holisztikus életmód szemléletben, amely a jó egészségre és az egyén lehetőségeinek maximális kihasználására összpontosít.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1946-ban új meghatározását fogadta el az egészségnek: "Az egészség a teljes fizikai, szellemi és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy gyengeség hiánya." Ezen koncepciót vette alapul Dunn is és nézetét 29 előadásban mutatta be az 1950-es évek végén, amelyek az 1961-ben megjelent High Level Wellness c. könyvének alapját adták.

High Level Wellness

Halbert koncepciójában megkülönböztette a jó egészséget, vagyis a betegség hiányát - és az általa megalkotott High Level Wellness kifejezést, amit magyarul magas szintű wellnessként fordíthatnánk. Eszerint a wellness nem más, mint egy változás, amelyben az egyén előre mozog és egy magasabb létezési potenciál felé halad, Fő elemei a megelőzés és az önálló felelősségvállalás a fizikai, szellemi és érzelmi egészség terén.

Halbert L. Dunn koncepciójának lényege összefoglalva:

  • A wellness egy kontinuum, nem pedig egy meghatározott állandó állapot. Minden egyén, sajátos körülményeiktől függően, valahol a halál és a wellness közötti folytonosság mentén helyezkedik el.
  • A wellness az egészség egy holisztikus megközelítése, amely magában foglalja a fizikai, mentális, társadalmi, kulturális és spirituális dimenziókat.
  • A mentális wellness az egyén felelőssége, és nem ruházható át másra.
  • A wellness a potenciálról szól - magában foglalja az egyén mozgását az általa elérhető legmagasabb szintű jólét irányába.
  • Az önismeret és az önintegráció kulcsfontosságú a magas szintű wellness felé vezető úton. (Miller, 2005)
egészség wellness health
Halbert L. Dunn - High level wellness modellje

Ahogy az általa alkotott modellből is látszik, nem csak az elme, a test és a szellem, hanem a környezet és a közösség is fontos szerepet játszik a kívánt állapot elérésében. Hiába tudjuk mit kell tennünk, hogyan lehetünk egészségesek, ha környezeti adottságaink ezt nem teszik lehetővé. Itt gondolhatunk a minket érő káros külső tényezőkre - pl. stressz, légszennyezettség, illetve társas kapcsolatainkra - akár a rossz minőségü kapcsolatokra, akár a támogatás hiányára is. Ezek mind hatással vannak jólétünkre.

Napjainkban

A wellness definíciója:

"... a teljes fizikai, szellemi és társadalmi jólét állapota, és nem pusztán betegség vagy gyengeség hiánya".
- Egészségügyi Világszervezet (WHO)

"tudatos, önállóan irányított és fejlődő folyamat a teljes potenciál elérése érdekében".
 - Nemzeti Wellness Intézet (National Wellness Institution)

A wellness 8 dimenziója

Az amerikai The Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) a wellness nyolc dimenzióját fogalmazta meg: foglalkozási, érzelmi, spirituális, környezetvédelmi, pénzügyi, fizikai, társadalmi és szellemi. A wellness minden dimenziója egymáshoz kapcsolódik. Minden dimenzió egyformán létfontosságú az optimális egészség megteremtése szempontjából. Úgy érhető el a legkedvezőbb wellness-szint, ha megértjük, hogyan optimizálhatjuk és tarthatjuk fent a wellness minden dimenzióját.

Hivatkozások:
University of California, Davis - What is Wellness?
Global Wellness Intitute - History of Wellness
Larry Swanson - Wellness: A Concept Worth Reclaiming