Még a csapból is az folyik, hogy hogyan kéne kinéznünk és hány kilónak kéne lennünk. Ha ezt csinálod heti 5kg minusz, ha azt 8 kg-ot fogyhatsz 7 nap alatt. A mérleg csak a súlyunkat méri, ami nem más mint egy szám, és mégcsak nem is tükrözi igazán a fejlődésünket. Ha fogyni akarunk a cél az legyen, hogy zsírból fogyunk és nem csupán testsúlyt vesztünk. Ez a valódi fogyás... és óriási különbség van a kettő között. Szerintem egyáltalán nem szükséges, hogy tartsunk otthon mérleget és elmondom, hogy miért.

 
Forrás: Everydayfeminism

  • Testsúly ingadozása a nap során

Ha egy nap valaki többször megméri magát, meglepődve tapasztalhatja, hogy akár több kg-os eltérést is mutathat a mérleg. Nem kell pánikba esni, ha délben hirtelen 2 kg-ot híztunk reggelhez képest, ennek nagyon egyszerű oka van, és nem a reggelink mennyisége az. A BodyLogicMD orvosa, Dr. Anita Petruzzelli szerint ennek a legnagyobb oka a vízvisszatartás. "Az étkezés, az ivás, a vizelet, a bélmozgás és a testmozgás hatással lehet a szervezet vízösszetételére, és ezért a súlyára is." Például a magas szénhidráttartalmú és magas sótartalmú ételek növelik a test vízvisszatartását, ezzel a súlyát is, míg az edzés ideiglenes víz- és testsúlycsökkenéshez vezethet.

Ahogy Dr. Linda Bacon professzor, kutató és sikeres szerző is írja a Body Respect c. könyvében: 

"A tested legnagyobb összetevője a víz - kb. a súlyod 60%-át teszi ki. Fizikailag olyan vagy, mint egy nagy vizeslufi: öt liter vér és kb, negyven liter más folyadék ... Bármely adott napon a súlyod több kilóval is ingadozhat, elsősorban a testvíz megváltozása miatt. Figyelembe véve ezt, láthatjuk, hogy egy egyszerű mérlegnek megvannak a korlátai. A mérleg nem egy hatékony módja a tényleges súlyváltozás mérésének. Ha kételkedsz ebben, próbálj meg sós ételeket enni - a tortilla chips mártogatóssal pont megfelelő lesz. Szomjas leszel tőle, visszatartod a vizet, és többet mutat a mérleg. Tehát a valódi súly szempontjából a napról-napra történő változások a mérlegen - vagy a gyors, drámai, rövidtávú fogyás, ami a diétáknak köszönhető - viszonylag értelmetlenek... Más szavakkal, néha a fogyás nem más, csak dehidratáció.


Továbbá, ha ez még nem lenne elég, a nők teste menstruáció előtt a hormonváltozások hatására több vizet tarthat vissza, ami puffadást is okozhat és természetesen súlygyarapodást is.

  • Az izom és a zsír súlya

A mozgástól felgyorsul az anyagcserénk, többet ehetünk, több energiánk van, ezáltal többet bírunk. Ha nem csak az étkezéseinkre figyelünk oda, hanem mellette edzünk is, bizony elképzelhető, hogy a mérleg többet fog mutatni, mint eddig, vagy ugyanannyit. De ne ijedjünk meg, ez nem jelent rosszat, sőőőt. Súly szempontjából 5 kg izom nyilvánvalóan ugyanannyi, mint 5 kg zsír (bárhol bármit írnak, nem lesz nehezebb az egyik a másiktól), de térfogatuknál már korántsem ez a helyzet.

Forrás: Sportadictos

Valószínűleg már sokan találkoztak ezzel a képpel: ugyanakkora tömegű izom és zsír látható (5 font kb. 2,267 kg), de a kiterjedésükben mégis óriási különbség van. A mérlegünk viszont nem tudja megmondani azt, hogy mennyi a testzsírszázalékunk vagy az izomtömegünk, épp ahogy azt sem, hogy a súlyváltozásunk hátterében ez vagy az áll. Nagyon is elképzelhető, hogy az edzések hatására zsírból fogyunk, de izmainkat növeljük és ezért hiába érezzük magunkat csinosabbnak, jobban passzolnak ránk a ruhák, a mérleg mégis alig mutat változást, vagy éppenhogy még többet is, mint ezelőtt. Ne higgyünk a mérlegnek! 

  • Nem a szám a fontos

Ne az határozza meg az életünket, hogy mekkora számot mutat a mérlegünk. Sokan esnek abba a hibába, hogy minden nap megmérik magukat és ha valamiért 1-2 kg pluszt mutat a kijelző tegnaphoz képest az egész napjuk el lett rontva és alig esznek, vagy órákig hajtják magukat a futópadon. Pedig, ahogy ez az előzőekből is jól látható, rengeteg oka lehet a változásnak, Ne hagyjuk, hogy egy szám határozza meg az egész életünket, azt hogy hogyan érezzük magunkat. Könnyen a kilók, a kalóriák és az edzések megszállotjává válhatunk ha mindig ezekre koncentrálunk.
Vágyunk egy számra, mert azt gondoljuk, ha azt elérjük minden jó lesz és minden problémánk megoldódik. De ez nem így van és nem a szám határozza meg, hogy mennyire vagyunk csinosak. Csak 60 kg alatt nézhetünk ki jól? Gondold át jól:

Carina Ausztráliából egy 33 éves anyuka, aki úgy döntött kidobja a mérlegét. Elmondása alapján éveket töltött azzal, hogy kisebb és kisebb akart lenni, vágyva a minél alacsonyabb számra a mérlegén, hiszen az mutatja meg, hogy mennyire gyönyörű és értékes valaki, Ha a szám alacsonyabb volt, ő annál vonzóbb ember volt. Ezzel mérte az emberi értékeit, " ha éppen 60kg alá tudnék jutni, akkor ezek a jó dolgok fognak történni velem és jobb leszek...". De rájött, hogy ez csak egy szám, ami egyáltalán nem tudja kifejezni a boldogságunkat és azt, hogy mennyire jó az életünk. "Ha helyesen használják a mérleg olykor hasznos tud lenni a fogyásokhoz, de a súly maga ennek csak egy része, és nem feltétlenül a legjobb mértékegysége." 
És ez milyen jól tükröződik is a fenti képén: bármennyire is hihetetlen a bal és a jobb oldalon lévő fotón is 63 kg, mégis óriási a különbség az alakját tekintve - tónusos, izmos és csinos lett.

És mit tegyünk helyette? 

Ha követni szeretnénk a változást, ami teljesen érthető is, jobb és pontosabb módját is választhatjuk ennek. Készítsünk például képeket magunkról hetente/havonta. Szembetűnő lesz a legkisebb változás is számunkra és ez motiválni fog, hogy folytassuk. Ha mindenképp mérni akarjuk a különbségeket akkor inkább vegyük le a méreteinket: kar, mell, derék, csípő, láb - és hasonlítsuk össze a számokat pár hetente. Ha zsírból fogyunk és izmosodunk, a körméretünk is csökkenni fog.
Higgyünk a tükörképünknek és a ruháinknak: ha érezzük és látjuk a változást, ha jobban illenek ránk a ruháink, sőt akár a számuk is kisebb lett, semmiképp se hagyjuk, hogy becsapjon a mérleg, mert nem a kilók számítanak! 

Hivatkozások:
Kép: Maise Janes: http://info.maisiejanes.com/almonds-help-reach-your-weight-loss-goals/
Shape: https://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/when-your-weight-fluctuates-whats-normal-and-whats-not
Psychology Today: https://www.psychologytoday.com/blog/mindful-musings/201512/3-reasons-why-you-should-finally-throw-away-your-scale